default_mobilelogo

Portretten schilderen

Mensen hebben altijd al een nood gehad aan het recreëren van de realiteit; het namaken van wat we zien en het vertalen van onze visie naar iets tijdloos. Portretschilderen valt hier ook onder: hoewel er geen twijfel bestaat over hoe iemand eruit ziet, kan het nog steeds sterk verschillen hoe elke individuele artiest beslist om een persoon te vereeuwigen op canvas.

Niet alleen wijzelf hebben een invloed hierop, maar ook de schoonheidsstandaarden, de media en wat wij ervaren als ‘mooi’ en ‘lelijk’. 

Portretten leren schilderen: hoe begin je eraan?

Om optimaal te kunnen gezichten schilderen met olieverf, is het belangrijk dat je een model hebt die genoeg vrije tijd heeft om bepaalde keren te zitten. Je schildert immers geen meesterwerk op 1 dag en het is noodzakelijk dat je kan rekenen op je model om dezelfde pose en expressie aan te houden.

Ook moet je een goede basiskennis anatomie bezitten om te begrijpen hoe een lichaam, en bijgevolg een gezicht, in elkaar zit. Zonder die kennis wordt het moeilijker om een realistische en coherente compositie te krijgen die lijkt op het model. Gezichten leren schilderen is zeker niet makkelijk. Waar je lichamen nog kan vertalen naar abstracte vormen en bewegingen, heeft elk gezicht zijn eigen kenmerken. Zelfs de ene helft van ons gezicht lijkt niet op de andere; het is dus belangrijk om dit verschil te kunnen zien!

Als je wilt beginnen met portretten leren schilderen, kan het handig zijn om een cursus te volgen. Dit omdat zij professionele modellen klaar hebben en ook de juiste technieken kunnen aanleren. 

Welke techniek leer je het beste aan?

Dit kies je natuurlijk zelf, deels op basis van wat jij mooi vindt en welke materialen je wilt gebruiken. Wij raden alvast de klassieke schilderkunst aan; deze schildertechniek werd gebruikt door schilders zoals Rembrandt en vertaald het onderwerp op een topniveau. Deze stijl geeft je ook veel inzicht in het gebruik van licht, schaduw, compositie en vormgeving.

Het is zeker niet de makkelijkste stijl, maar het geeft wel veel voldoening om dit onder de knie te hebben!