default_mobilelogo

Kan ik van schilderen mijn beroep maken?

Het korte antwoord is ja. Je kan van alles je beroep maken; maar als je van schilderen je beroep wilt maken, moet je een solide kennis hebben van je materialen en dit kunnen vertalen naar je werk. Zeker bij het klassieke schilderen is het niet genoeg om gewoon ‘goed’ te zijn. Omdat er geen nuance is of mogelijkheid tot andere interpretaties (je schildert immers wat je ziet), is het zeer belangrijk om de juiste regels te volgen.

Dit bepaalt ook hoe mensen jouw kunst bekijken.

Wat onderscheidt een goede schilder van een beroepsschilder? 

Hoewel creativiteit jouw belangrijkste eigenschap is als je van iets creatief je beroep wilt maken, is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende technieken en materialen. Als je van schilderen je beroep wilt maken, moet je ook zorgen dat je constant oefent en je technieken verbetert. Er is niet zoiets als de ‘perfecte’ artiest, en iedereen kan telkens oefening gebruiken. Wees trots op wat je kan, maar let ook op wat beter kan!

Hoe kan ik dit leren? 

Er bestaat niet direct een cursus ‘hoe maak ik van schilderen mijn beroep’, maar er bestaan wel veel schildercursussen. Allereerst is het belangrijk om je stijl te kiezen; hoe wil jij jouw visie vertalen naar canvas, en hoe denk je dat kunstliefhebbers dit zullen zien? Zorg vooral dat je nergens ‘half’ aan begint: schilderen is intensief, en om de technieken te leren moet je er dus ook werk in steken. 

Wij kunnen je alvast op weg helpen door een korte, intensieve cursus, waarbij je leert hoe de oude meesters zoals Rembrandt en Da Vinci te werk gingen om hun meesterwerken te creëren. Zo weet je ook snel of dit iets voor jou is, of niet!